At lave æblegrød kan være en en tidskrævende omgang, -specielt, hvis du vil lave en stor portion af alle havens æbler. Vi har i dag haft børnene med i haven og efterfølgende i køkkenet. Her blev vi mindet om, hvor let, hurtigt og nemt, der kan laves æblegrød. Samtidigt med, at ungerne er deltagende og godt underholdt..
I haven hjalp vi hinanden med at plukke æblerne. De blev plukket fra træet, og nænsomt lagt i en æblekasse. Vores Discovery æbletræ giver hvert år en masse rigtig gode æbler. Når Discovery æblerne er modne sidst i august er de sprøde og lækre. Sidst på sæsonen (i år i starten af oktober) bliver de lidt melede. Derfor tager havens andre æbler over, når der plukkes æbler til madpakken. De godt modne og søde Discovery æbler er derimod super gode til at lave æblegrød af. Æblegrøden bliver sød og smager virkelig godt, selv uden at tilsætte sukker.
Der kan hurtigt plukkes en god kasse æbler. Og det er en god idé at få dem plukket inden de falder til jorden. Fugle, snegle, høns, og robotplæneklipperen er også vilde med dem.
Når æblerne er plukket og skyllet, kommer det besværlige og kedelige arbejde. Æblerne skal skrælles, kernehuset skal fjernes og de skal skæres i stykker, så de er klar til gryden. Det er her du kan gøre det nemt for sig selv, ved at anskaffe dig en æbleskræller. Vores datter, der snart er 3 år syntes det er sjovt at dreje æbleskrælleren rundt.
Æbleskrælleren er smart og klarer det hele i en arbejdsgang. Den skræller æblet, fjerner kernehuset og skærer æblet i skiver. Det tager blot nogle få sekunder pr. æble. Æblet er klar til gryden, når det lige er gennemgået for, om der sidder lidt skræl eller kerner tilbage på det.
Man kan hurtigt fylde en 10 liters suppegryde med æbler. Æblerne skal så blot koges til de har den ønskede konsistens, og her var det vores søn på 5 år, der stod for grundig omrøring.
Det giver en god smag at koge et par vanillestænger sammen med æblerne, så bliver æblegrøden ekstra god til vinterens desserter, æblekager og som topping til grød.
Det ser smart ud! Fjerner den også kernehuset? Det ser sådan ud på billedet. Jeg er på udkig efter nemmere måder at udnytte vores æbler på, i år blev vi helt overvældede!
Hej Kirstine.
Ja, æbleskrælleren fjerner også kernehuset. Den er ret smart, og man kan hurtigt skrælle en masse æbler.
Hvis æblet er lidt skævt eller bliver sat skævt på, kan der dog være lidt kernehus tilbage. Men det fjernes nemt med en lille urtekniv.
Den er også rigtig god hvis man vil tørre æbler, da kan man vippe en arm til side så den ikke skræller æblet. Men skærer det i tynde skiver, og fjerner kernehuset.
Det kan du læse mere om her: https://varmkaffe.dk/spis-haven/toerrede-aebler-sund-snack/
Det kan varmt anbefales at anskaffe en æbleskræller, den er meget nyttig.
Sådan en finder jeg! Jeg har så nok lidt tid at løbe på, da vores træ vist en vekselbærer (får æbler hvert andet år) og gik HELT amok i år 🙂
Hejsa.
Hvordan opbevarer du grøden til vinter, henkoger du det, fryser eller ?
Vi har sindsygt mange æbler ,og jeg vil så gerne have æblegrød hele vinteren , og uden at fryse dem, men vil gerne have dem stående ligesom mine Tomatsause..
På forhånd tak
Hej Karina.
Vi plejer faktisk bare at fryse det i små flade poser. Så er det hurtigt at tø en lille portion op.
Men æblegrøden kan holde længe hvis det kommet i glas, som er skyllet i Atemon. Bare man sørge for god hygiejne og høj temperatur på grød og glas.
God fornøjelse med de mange æbler, og æblegrøden.
Hej. Har gigt i hænderne og ked af ik at kunne bruge mine hænder. Jeres æbleskrælder lyder som jeg ville kunne have glæde af den, når et barn kan. Hvilken model/ mærke er jeres? Vh Ruth
Hej Ruth
Ja, det er da et forsøg værd. Den er ret nem at bruge.
Jeg kender ikke mærket på vores, det er bare en helt standart model af en æbleskræller.
Den kan helt sikkert købes i den lokale isenkræmmer, eller på nettet.
God fornøjelse… 🙂